Search

Contact

office@romanialacentenar.ro

0765.234891

***

www.romanialacentenar.ro este la ora actuală cel mai complex portal dedicat Centenarului Marii Uniri. Această pagină de internet centralizează date despre evenimentele din toată țara. Inițiativa are o și mai mare acoperire la nivel național tocmai pentru că site-ul are variantă bilingvă, româno-maghiară.

Totul este desfășurat până la acest nivel exclusiv din bani privați, fiind inițiativa unui grup de oameni patrioți, reprezentanți ai Asociației Future din Piatra-Neamț.

Până în prezent, pe romanialacentenar.ro puteți găsi sute de articole publicate, structurate pe județe, pentru ca locuitorii țării să afle mai ușor ce evenimente dedicate Centenarului se organizează în zona lor. Încă se așteaptă noi date din sute de alte localități din Romania pentru a fi centralizate.

Se prefigurează a fi cel mai important portal care unește românii din toate orașele, fiind o bună sursă de inspirație pentru organizarea de evenimente de profil.

Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Etape preliminare au fost Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878, pe fondul renașterii naționale a românilor în parcursul secolului al XIX-lea. Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari.

În acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare român de azi.