Search

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit cu fast în comuna Şişeşti din judeţul Maramureş

Comuna Şişeşti din judeţul Maramureş sărbătoreşte Centenarul alături de toată România, mai ales că această localitate este strâns legată de Unirea Transilvaniei cu România prin preotul greco-catolic Vasile Lucaciu (1852-1922), unul din conducătorii mişcării memorandiste din 1892-1894.

Decedat pe 28 noiembrie în 1922 şi înmormântat în ziua de 1 decembrie, la patru ani de la proclamarea Unirii Transilvaniei cu România, preotul Vasile Lucaciu a rămas o personalitate în zona Maramureşului, iar locuitorii comunei Şişeşti îi aduc un omagiu chiar de Ziua Naţională a României prin depunere de coroane la mormântul acestuia, urmat de un parastas.

Mai mult, în ton cu ziua de sărbătoare, sunt organizate concerte cu muzică tradiţională prin Ansamblul ”Vasile Lucaciu” din Şişeşti, artistul Alexandru Pop, cântăreţele Georgiana Lobonţ şi Adriana Irimies, plus trupa Voltaj.

Pentru o trecere în revistă a unei părţi importante din istoria României, Asociaţia Terra Dacica Aeterna pune în scenă o secvenţă cu lupta dintre daci şi romani.

Organizatorii  evenimentului de 1 decembrie sunt Consiliul Judeţean Maramureş şi Primăria şi Consiliul Local Şişeşti, prin domnul primar Ioan Mircea Tentis.

Agerpres
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *